Икономика

Зърнопроизводители готвят протест заради вноса на слънчоглед от Украйна

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Зърнопроизводителите се готвят за протест. Те обаче няма да изразят недоволството си сега, докато на власт, макар и в оставка е правителството на Кирил Петков, а след като бъде назначен служебен кабинет. Какъв е поводът за недоволството - темата в Euronews Primetime коментира Николай Киров от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Не сме наясно с качеството на вноса на слънчогледовото семе, обясни Киров.

"В ЕС има пестициди, препарати, които са регламентирани, а вносът от Украйна - ние не сме сигурни за качеството на самия продукт. Влязъл вече в страната, той вече влиза в заводите за обработка и се продава като българско производство".

Николай Киров, Национална асоциация на зърнопроизводителите

За нас има една измама - без да се знае произхода и качеството, се продава като българска продукция, допълни той.

Ние се притесняваме и за ниската цена на този слънчоглед, притесняваме се за българските производители, за които себестойността е по-голяма, смята зърнопроизводителят. Искаме да фалират хората и да няма производство следващата година, попита той.

Киров съобщи още, че има и проблеми с изкупуването на рапица заради пълните с украински слънчоглед складове.

Нека държавата да ме обори и да каже, че не е вярно, категоричен е Киров. Сега ние няма към кого да се обърнем, за да може да се решат тези проблеми. Не виждам да се върши някаква работа - няма работещо правителство и ние затова искаме да видим дали ще има служебно и да ни реши проблема. 

Ако не го направят - затваряме границата, заяви още Киров.

Вижте целия разговор във видеото.