Европа

Има временно споразумение за работещите в онлайн платформите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Държавите-членки на ЕС и евродепутатите се споразумяха временно за нови правила за работещите в онлайн платформи, целящи да подобрят условията на труд и да регулират използването на алгоритми от работодателя. Договорката се случи, след като няколко държави блокираха през февруари политическо споразумение, постигнато по-рано между страните членки и Европейския парламент.

Трябва да предприемем други действия, за да гарантираме, че дигиталната икономика не малтретира хората систематично. Те биват използвани, без да могат да ползват болнични, отпуск, нямат право на пенсия, нямат почти никакви права. Трябва да сложим край на това. Но на национално ниво трябва да се направи още много.

Малин Бьорк – член на „Левица“, Швеция

Съгласно закона, използването на алгоритми за работещите в дигиталните платформи ще стане по-прозрачно, като автоматизираните системи ще се наблюдават от квалифициран персонал. А самите работници ще имат право да оспорват автоматизираните решения.

Договореният текст постига баланс между националните трудови системи и осигуряването на минимални стандарти за защита за повече от 28 милиона души, работещи в дигитални платформи в Европейския съюз.