Европа

След думите на папата: Зеленски критикува коментарите, дошли от Ватикана

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент отхвърли думите на папа Франциск, че Киев трябва да преговаря за прекратяване на войната с Москва.

В интервю главата на Римокатолическата църква заяви, че най-силен е този, който има смелостта да „вдигне бялото знаме“, което някои сметнаха за призив Украйна да капитулира. Въпреки че Ватиканът го отрече, Володимир Зеленски отговори: 

 

Руските убийци и мъчители не напредват към Европа, само защото украинците ги държат с оръжие в ръце и под синьо-жълто знаме. В Украйна имаше много бели стени в къщите и църквите, които сега са опожарени и разрушени от руските снаряди. Това казва ясно кой трябва да спре, за да свърши войната.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Коментар по темата дойде и от Кремъл.

Доколкото разбирам, в изявлението на папата е имало по-широк контекст. Идеята, за която говори, е съвсем разбираема. Той се обяви за преговори. Нашият президент многократно е говорил за нашите готовност и откритост да решаваме проблемите си чрез преговори и това е предпочитаният начин.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

И днес в град Одеса съобщиха за поредна атака с дронове. Междувременно американски издания предупредиха, че Русия произвежда артилерийски снаряди три пъти по-бързо от Европа и САЩ, докато унгарският премиер Виктор Орбан коментира, че Доналд Тръмп няма да отпусне помощ за Киев, ако отново стане президент.

А според медии в Москва, командващият военноморските сили на Русия е бил отстранен от поста си. Информацията се появи, дни след като Украйна съобщи, че е потопила още един вражески военен кораб.