България

Експерт: По-малко от 2% са случаите на смърт, причинена от превишена скорост или пияни и дрогирани шофьори

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Статистиката, която поставя България на челните места по най-много пътни злополуки, завършили фатално, ще продължи по този начин. Това ще е така, докато не се случат правилни законодателни промени. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на българското обединение на шофьорите Христо Радков.

По думите му не трябва да се борим само с пияните и дрогирани шофьори, а с всички проблеми, които водят до тази черна статистика.

Миналата година приключихме с шест по-малко загинали, което все пак е добре. На фона на 524 души, шест е нищо, но това са шест човешки живота. Завършихме обаче с 658 ранени повече, спрямо в предходната година. Всичко това е в следствие на платени от нас, шофьорите 765 млн. лв. Тол такси. Заплатените глоби са за стойност над 150 млн. лв. Всичко това прави към 1,2 млрд. лв.

По думите на Христо Радков всички действия, който се предприемат с цел ограничаване на пътните произшествия, са абсолютно неправилни. Акцентира се основно на превишена скорост, която по статистиката на МВР дава средно по петима загинали годишно, посочи още той.

По-малко от 2% са общо случаите на смърт, причинена от превишена скорост или пияни и дрогирани шофьори, каза още Радков. Основната причина за смъртност на пътя е лошата инфраструктура, категоричен беше председателят на българското обединение на шофьорите.

Целия разговор вижте във видеото.