Общество

Граждани настояха да бъде върнат в ареста шофьорът, убил дете в центъра на София

От Euronews България Euronews България
Protest Gurko Filip2 BGNES Снимка: БГНЕС

Близки на 15-годишния Филип Арсов, който загина на 2 септември 2023 г. на пешеходна пътека, след като беше блъснат от автомобил, протестираха на мястото на инцидента в София. Събралите се блокираха временно кръстовището на улиците „Ген. Гурко“ и „Цар Иван Шишман“ и покриха пешеходната пътека с цветя.

Повод за недоволството е решение на Софийския градски съд, с което мярката за неотклонение „задържане под стража“ на обвинения за катастрофата Петър Тодоров е изменена в „домашен арест“. Прокуратурата не е протестирала определението.

Протестиращите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналото момче и настояха мярката за неотклонение да бъде променена на по-строга. Присъстват и близки на жертви в катастрофи.

По време на демонстрацията кръстовището беше временно затворено. Имаше засилено полицейско присъствие в района.

България няма деца за убиване!“, „Докога убийците на децата ни ще са на свобода?“, „Справедливост за децата ни!“, „Пияните и дрогирани убийци на пътя – доживотен затвор! бяха част от плакатите.

Хората изразиха недоволството си от това, че синове от богати семейства се пазят, неграмотни хора получават шофьорски книжки, че някои от причините за катастрофи се пазят в тайна. Те са категорични, че в България животът на убиеца не свършва, защото той се пуска на свобода.

Protest Gurko Filip BGNES Снимка: БГНЕС

Протестиращите се отправиха към Министерството на правосъдието, за да изразят своето недоволство. Те пожелаха да се срещнат лично с министъра на правосъдието Атанас Славов. Последва отказ от страна на полицаите с думите срещата да бъде уговорена в работното време на правосъдното ведомство. Протестът продължи пред сградата на Министерството на правосъдието, със засилено полицейско присъствие. Организаторите съобщиха, че в петък рано сутринта протестиращите ще бъдат отново пред Министерството на правосъдието, за да поискат среща с министъра.

Петър Тодоров е обвинен в причиняване на смърт, след умишлено нарушаване на правилата за движение. При ограничение от 30 км/ч., Тодоров се е движел с 88 км/ч. Той е управлявал колата с 2,2 промила алкохол в кръвта. Приближавайки кръстовището на улиците „Гурко“ и „Шишман“, на пешеходната пътека, той не е спрял, блъснал е момчето и го е убил. По време на катастрофата, в автомобила на Тодоров са се возили жена и малко дете.

Съдебната система е продукт на Нотариуса и това, което се случва, е поредната гавра. Само че ние никога повече няма да дадем да се гаврят с паметта на децата ни. Никога повече няма да разрешим условни присъди – да седят във вкъщи и да си гледат телевизия, и да си пият кафето, докато нашите деца гният в гроба“, заяви за БГНЕС Петя Иванова, която е сред организаторите на протеста.

Жената обяви, че почернените близки на убити деца по пътищата са дотук с мирните протести, с моленето и със съчувствията.

„Оттук нататък започваме с масово неподчинение. Искаме убийците там, където им е мястото – в затвора“, категорична е тя.

Иванова уточни, че съвсем случайно вчера са научили, че Петър Тодоров, отговорен за смъртта на 14-годишния Филип Арсов, е пуснат от затвора. „Бяхме в пълен потрес. Съвсем спокойно можеше да бъде задържан. Плюс това абсолютно всички доказателства са събрани, излезли са експертизи. Абсолютно всичко. Така че това пускане е просто гавра и плюене в лицето на родителите на Филип и на всички родители, които се борим децата ни да получат справедливост и всички български деца да се приберат вкъщи при родителите си“, каза тя.

Cvetya Protest Gurko Filip BGNES Снимка: БГНЕС

Утре в 9 часа предстои важно дело в Стара Загора. „Ще отидем на протест и в подкрепа на майката на Иван Седмаков, на 14 години, от Бузовград, който беше пометен от пиян и дрогиран шофьор, докато е пиел топъл шоколад с приятелите си. Не само че го убива, бяга от местопрестъплението, пуснат е срещу 2 хил. лв. гаранция и до ден-днешен си е на свобода“, припомни Иванова.

Според нея ефект има и с отнемането на автомобилите, и с бързите тестове. „Въпросът е, че трябва автотехническите експертизи също да излизат бързо. В момента се чакат по година, година и нещо. Говорим от години, че трябва да се направи институт. Също така единствената превенция е затвор“, заяви още жената и добави, че с тези условни присъди нищо няма да се постигне.

Иванова отправи призив и към съда, и към управляващите: „Искам да им кажа, че и те имат деца и утре може да са на нашето място. И това, че крият главите си като щрауси в пясъка, не решава проблемите. Ние няма да се примирим повече".