Общество

Проверките за продажба на райски газ вече дават резултат

От Euronews България Euronews България

Комисията за защита на потребителите започна масирани проверки срещу продажбата на райски газ, след като това беше разпоредено от вицепремиера и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

Снощи са направени близо 30 инспекции в магазини и заведения в цялата страна. При три от тях е установена продажба на опасния газ. В тези случаи инспекторите на КЗП са взели проби и са издали заповеди за временно спиране на продажбите.

На много места проверяващите екипи са установили, че търговците са получили нареждане за спиране на продажбата на продуктите. Такива случаи има и при онлайн търговията, където съдържанието, касаещо продажбите на райски газ, е свалено или е замаскирано под формата на балони.

Онлайн проверките са установили още, че за повечето сайтове, предлагащи райски газ, няма информация кои са собствениците. До платформите за онлайн търговия са изпратени разпореждания да информират незабавно кои са лицата и фирмите, които продават чрез тях от опасния продукт. На нарушителите ще бъдат връчени заповеди за спиране, а ако не го направят, ще им бъдат наложени санкции до 25 000 лв.

Проверките срещу продажбата на райски газ продължават и днес, като екипите на Комисията за защита на потребителите ще продължат обиколките си по магазини и заведения до късните часове на нощта. „Проверките вече дават резултат. Ще бъдем безкомпромисни. Ще впрегнем всички усилия да защитим децата си“, каза министър Нинова.