Свят

ЕС ще открие морски коридор за помощ до Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Европейският съюз планира да открие морски коридор за помощ от Кипър до Газа. Това съобщи председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен, която е на посещение в Кипър. Той ще бъде в рамките на съвместни усилия със съюзници, включително Съединените щати. Припомняме, че президентът на страната Джо Байдън заяви, че американските военни ще създадат временно пристанище по крайбрежието на Газа. Към тях ще се присъединят Обединените арабски емирства и Обединеното кралство. Цялата операция ще бъде "тясно координирана с правителството на Израел".

Въпреки всички предизвикателства сега сме много близо до откриването на коридора. Много се радвам да видя, че днес ще започне първоначална пилотна операция.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Говорителят на Министерството на външните работи на Израел Лиор Хаят приветства плана, като заяви, че той "ще позволи увеличаването на хуманитарната помощ за анклава. Хаят допълни, че това ще се случи след като бъдат извършени проверки на сигурността. Продължават и опитите за постигане на мир. Източници твърдят, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс е в Близкия изток тази седмица, тъй като се смята, че преговорите са в застой Делегация на Хамас напусна Кайро след дни на разговори, без очевиден пробив. Според експерти в момента изглежда малко вероятно да се стигне до споразумение до началото на Рамазан, към което Вашингтон се стремеше. От своя страна премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че армията ще продължи да действа срещу Хамас в ивицата Газа.

Израел ще продължи да действа срещу всички батальони на Хамас в цялата Ивица Газа и това включва Рафа, последната крепост на Хамас. Който ни казва да не действаме там, ни казва да загубим войната, а това няма да се случи.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Междувременно централното командване на американските сили съобщи, че са били свалени четири противокорабни крилати ракети и един дрон над контролираните от хутите райони на Йемен.