Европа

Принцът на Саудитска Арабия е на посещение в Гърция

От Euronews България Euronews България

Саудитският принц Мохамед бин Салман е в Атина на първата си визита в страна-членка на ЕС след убийството на журналиста Джамал Кашоги преди близо 4 години. 

По-късно тази седмица, той ще посети и Франция. Според кралството, целта на тази дипломатическа обиколка е да бъдат обсъдени двустранните отношения с Брюксел, и тяхното укрепване, особено в сферата на енергетиката.

Вярвам, че имаме историческа възможност, от която ще се възползваме. Ще свържем електропреносната мрежа с Гърция и с Югозападна Европа през Гърция, с много по-евтина енергия от възобновяеми източници, които можем да предоставим. Също така работим по въпроса за водорода и как да превърнем Гърция във водороден център на Европа. Това коренно ще промени отношенията между двете страни.

Мохамед бин Салман, престолонаследник на Саудитска Арабия

След убийството на Джамал Кашоги от саудитски агенти в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018, престолонаследникът е в дипломатическа изолация.  

Според редица източници, Мохамед бин Салман е тясно свързан с убийството.

Пътуването до Европа стана факт по-малко от две седмици, след срещата между американския президент Джо Байдън и принца на форума на върха на арабските лидери в ДжидА. Според експерти, това показва, че търсенето на доставки на нефт и газ в настоящата енергийна криза е принудило Запада да смекчи тона към Саудитска Арабия.