Общество

Адв. Ина Лулчева: Адвокатурата да покаже ясен стремеж за самоочистване

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Много често адвокатите са посредници между прокурора (и клиента – бел. ред.) най-често, защото прокуратурата упражнява еднолична власт, докато при съдиите има публичен процес и там е по-сложно нерегламентираното въздействие. Адвокатите са нерядко тези, които търсят съдействието или стават приносителите на парите. В тази връзка е много важно Адвокатурата да покаже един ясен стремеж за самоочистване, защото това е начинът да се защити достойнството на професията.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime адвокат Ина Лулчева.

„Стана едно убийство, което не можеше да бъде прикрито и фактите, които бяха свързани с Мартин Божанов, не можеха да бъдат подминати“, посочи юристът и допълни, че има достатъчно основания да считаме, че Божанов е вършил престъпления в сговор с магистрати.

Много е сложен въпросът за политическото покровителство, защото на първо място не може това да се обвързва с една политическа сила. Това влияние върху съдебната система трае от началото на прехода.

Ина Лулчева, адвокат

„Политическо влияние има дотолкова, доколкото не се създават нормативни гаранции за независимостта на съдебната система и законодателят не взима мерки това въздействие да се ограничи при наличието на данни за такова“, добави адв. Лулчева.

„Може би сега с промените в Конституцията и предстоящото приемане на новия закон за съдебната власт, който ясно определя статута на съдиите, гарантира независимостта, създава основания за отчетност на прокуратурата и ред, по който да се осъществява, ще даде тази политическа подкрепа такива явления в бъдеще да не се случват, да се надяваме“, каза още тя.

Проблемът с хората е много сериозен навсякъде, но ние не можем да получим нови хора отнякъде, кадрите са тези, които съществуват.

Ина Лулчева, адвокат

„Освен това е много неприятно за мен злепоставянето на цялата система, на всички магистрати – съдии, прокурори, адвокати. Поставянето им под общ знаменател с престъпниците в системата. Трябва да се даде възможност на нормалните хора, и в прокуратурата, и в съда, да работят спокойно“, подчерта адв. Лулчева.

Тя заяви, че не споделя масовото говорене в публичното пространство, че парламентарната комисия за изясняването на обстоятелствата около престъпната мрежа на Нотариуса служи само за отвличане на вниманието.

„Аз вярвам и смятам, че всички трябва да настояват тази комисия да събере максималния брой факти за това какво се е случвало и впоследствие прокуратурата прецени има ли данни за престъпление и да повдигне обвинение. Като отричаме всички комисии, ние всъщност изначално създаваме и алиби за онези, които не искат тези схеми да се разкрият (и впоследствие се оправдават с тези очаквания – бел. ред.)“, посочи адв. Лулчева.

По нейните думи трябва да има непрекъснат обществен надзор върху съдебната система.

 

Целия разговор вижте във видеото.