Европа

Украйна отговори на руските атаки с удар по по склад за гориво в Курска област

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В град Суми са били ранени няколко души при атака с дрон на Русия. Според украинските ВВС общо са били изстреляни 42 безпилотни апарата от Краснодарския район, Курск и анексирания Крим, 38 от тях са били свалени. Дроновете са били насочени към Днепропетровск, Одеса, Херсон, Хмелницки, Черкаси, Харков, Виница и Суми.

Според военни експерти, тези „масирани“ руски атаки целят претоварването на украинските системи за противовъздушна отбрана.

Междувременно взрив е избухнал близо до кортежа на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който е на посещение в Одеса за среща с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи гръцката телевизия Скай. Според информацията взривът е бил причинен от нападение с дрон срещу кортежа на Зеленски. Гръцки правителствени източници са заявили, че гръцката делегация е в безопасност и всичките ѝ членове са добре.

Украинското военно разузнаване пое отговорност за атака срещу завода за желязна руда "Михайловски" в руската гранична област Курск. Както беше съобщено по-рано, два дрона удариха комбината в сряда, който е един от най-големите в Русия, причинявайки щети на депото за горива и масла.

А Русия няма да изпълни заповедите за задържане, които Международният наказателен съд издаде във вторник срещу командващите Черноморския флот и далекобойната авиация заради участието им във войната в Украйна.

Искам само да напомня, че както Русия, така и много други държави не участват в този така наречен съд. Решенията на тази институция нямат никакво значение за нас и са юридически нищожни.

Мария Захарова – говорител на руското МВнР

Във вторник съдът обяви заповеди за руския генерал-лейтенант Сергей Кобилаш, който беше командир на авиацията за далечни разстояния на въздушно-космическите сили по време на предполагаемите престъпления. Издирва се и адмирал от ВМФ на Русия Виктор Соколов, който е бил командир на Черноморския флот.

Те са издирвани за военно престъпление за насочване на атаки срещу цивилни обекти, причиняване на прекомерни случайни вреди на цивилни лица или щети на цивилни обекти.