Свят

Разузнаването на Украйна твърди, че руският кораб "Сергей Котов" е потопен

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна твърди, че е потопила още един руски военен кораб - според разузнаването на страната плавателният съд "Сергей Котов" е бил атакуван с морски дронове през изминалата нощ и е претърпял значителни щети. Ударите са били нанесени близо до Керченския проток. От Киев казват още, че Русия е планирала да разположи ракетни системи на борда на нападнатия патрулен кораб и го оценяват на над 60 млн. долара. Кримският мост е бил затворен за няколко часа след взривове в района. 

Освен това според източници на "Франс прес" Украйна е ударила с безпилотен апарат и нефтена база в Белгородска област, което е предизвикало пожар.

По-рано президентът Володимир Зеленски предупреди, че Украйна знае за планираните ходове на Русия, но не даде повече подробности.

Разбираме какви документи има на бюрото на врага и какви са следващите планове. Ще противодействаме.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

В Одеска област е имало нова руска въздушна атака. Силите на Киев са свалили 18 от 22 изстреляни дронове "Шахед". Преди дни - при друго нападение - в Одеса загинаха най-малко 10 души.

Междувременно на фронта руски военни гласуваха предварително за предстоящите президентски избори. А от Москва, говорителката на външното министерство Мария Захарова обвини посланиците на западните държави в Русия, че се месят във вътрешните работи на страната.