Свят

САЩ смятат, че може да бъде постигнато 6-седмично примирие в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Американски дипломати смятат, че ако радикалното палестинско движение Хамас се съгласи на условията, поставени в преговорите в Кайро, може да бъде постигнато споразумение за 6-седмично спиране на огъня в ивицата Газа преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Това стана ясно след среща на американския държавен секретар Антъни Блинкън с представителя на военновременния израелски кабинет Бени Ганц.

Египетски източници от сферата на сигурността също потвърдиха, че преговорите в Кайро са в ход.

 

Според нас пречките не са непреодолими. Възможно е да се постигне споразумение, но за тази цел Хамас трябва да се съгласи с предложението, което представи Израел сред консултации със САЩ, Катар и Египет. А то би облекчило страданието на палестинския народ и би довело до незабавно прекратяване на огъня за 6 седмици. Смятаме, че може да бъде постигнато споразумение.

Матю Милър – говорител на Държавния департамент на САЩ

Представител на Хамас обаче предупреди при какви условия движението би приело сделка за спиране на боевете.

Последните няколко дни бяха потвърждение на ясните позиции на движението, докато израелците не дойдоха в Кайро, а изпратиха смешни и безсмислени искания, например за имената на заложниците, държани от съпротивата. Въпросът за затворниците не стои на масата за преговори, докато нашите условия не бъдат изпълнени.

Осама Хамдан – висш представител на Хамас 

Хамас иска незабавно спиране на израелската агресия и пълно изтегляне от Газа, едва тогава ще върне израелските заложници. Това обаче не се приема от Израел.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Израел ще бъде изправен пред "много сериозни последствия", ако забрани на палестинските мюсюлмани да влизат в светите места през предстоящия месец Рамазан.

Ердоган прие в Анкара палестинския лидер Махмуд Абас.

Президентът на Палестинската автономия се противопостави на плановете на Израел да отдели ивицата Газа от останалите палестински територии и да я окупира след войната.