Икономика

Кметът на Поморие: Искаме преразглеждане на концесията за Летище Бургас

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ
Global_And
Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Концесионерът на летище Бургас не предлага добри условия за авиопревозвачите. Това заяви в ефира на "Добро утро, Европа" кметът на Поморие Иван Алексиев. Той посочи, че иска преразглеждане на концесията, защото по думите му летището се обезкървява изкуствено.

Не може да се говори за Бургаския регион, за Южното Черноморие, че е неразпознаваем регион, непознат за Европа и света. Защото това е недопустимо, тъй като 2019 година Летище Бургас достигна до 3.6 милиона пътника само в летния, активен туристически сезон. Миналата година затвори на 1.8 милиона пътника за същия период.

Иван Алексиев, кмет на Поморие

„Тази година трябваше да започне редовната чартърна програма на летището. Точно тогава „Фрапорт“ реши да излезе в ремонт март месец, и да започнат чартърите от април. Това е несериозно“, смята Алексиев.

„На форума за свързване на летища, туризъм и т.н. д-р Кванте за пореден път се подигра с целия регион, като каза, че е неразпознаваем, но „хвърли бомбата“, че следващата година шест месеца Летище Бургас излиза в планов ремонт“, посочи кметът на Поморие.

Kонцесията на Летище Бургас и липсата на полети обедини и разгневи туристическият бранш, а след това няколко сдружения и неправителствени организации. През последните седмици с искане за промяна се обединиха кметовете на 13-те общини в област Бургас, а само преди дни  към протестните декларации с искане от ресорното министерство да преразгледа концесията на аеропорта св присъединиха всички общински парламенти на 13-те общини.


Цялото интервю, заедно с репортаж на Елена Танева, вижте във видеото.