Култура

Българите в Токио отбелязаха 3 март с фестивала „Мартеница 2024“

От Euronews България Euronews България

В една от най-източните части на планетата българите също празнуваха 3 март. В Токио националния ни празник беше честван с фестивала „Мартеница 2024“ .

Събитието бе организирано от посолството ни в японската столица и община Шибуя в един от най-новите и модерни паркове в центъра на Токио – Мияшита парк - и съчета българската традиция за Баба Марта с японския празник на момичетата „Хина мацури“. Затова и поздрави към множеството отправиха посланикът на България в Япония Мариета Арабаджиева и кметът на община Шибуя Кен Хасебе. Стотици японци и чуждестранни туристи чуха наши народни песни в изпълнение на японската група за български фолклор„Кога“ и на българския гъдулар Йордан Марков. В рамките на фестивала бяха представени традиционни български продукти, сред които вино, кисело мляко, сирене, козметика от българска роза, розово сладко, мед, билкови чайове и троянска керамика.

„Мартеница 2024“ се провежда за втора поредна година, а от нашето посолство изразиха надежда да се превърне в събитие, което да празнуват заедно всяка година и българи, и японци.