Европа

В битката за ЕП: Социалистите призовават за социална и справедлива Европа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германският канцлер беше сред ораторите на конгреса на Партията на европейските социалисти в Рим, според които самата душа на Европа е изложена на риск заради възхода на крайнодесните сили.

Леви гласове ще продължат да обвиняват консерваторите в „нормализирането“ на крайната десница в кампанията за европейските избори. Със задачата да преведе това послание на езика на избирателите е натоварен Никола Шмит, който бе издигнат от ПЕС за водещ кандидат за председател на ЕК.

Трябва ни социална Европа, в която всеки гражданин не се чувства изоставен. Ние се грижим за гражданите, за всички онези, които се сблъскват с трудности: покупателната способност, преходите и промените в нашата икономика. Няма да изоставим тези хора.

Никола Шмит – водещ кандидат на ПЕС за председател на ЕК

Люксембургският политик, който е еврокомисар по заетостта и социалните права, ще се конкурира с Урсула фон дер Лайен за най-висшия пост в Комисията. Тя вече обяви кандидатурата си от името на Европейската народна партия. Проучванията поставят социалистите на второ място след консерваторите.

Що се отнася до висшите длъжности в институциите на ЕС, левоцентристите имат върховен представител за външната политика. Но в следващия мандат социалистите трябва да се борят за председателството на Европейския съвет, който обединява лидерите на 27-те страни от Съюза.

Изабел Маркес да Силва – Euronews

За поста се спряга премиерът в оставка на Португалия Антониу Коща. Той твърди, че още е рано за вземане на решение.

Дебат между различните политически семейства ще обсъди топ позициите, които трябва да бъдат попълнени и разпределени. Дотогава ще видим какво ще стане.

Антониу Коща – премиер в оставка на Португалия

Мотото на манифеста на европейските социалисти е: „Европа, която искаме: социална, демократична и устойчива“. За Euronews лидерът на социалистите в ЕП каза, че е необходим реформират Зелен и социален пакт.

Наша отговорност като европейци е да се грижим за планетата в името на следващите поколения. Така че трябва да започнем политики и мерки за борба с изменението на климата и да го направим по справедлив начин. Така че изменението на климата да не се плаща от онези, които са в най-голямо затруднение.

Ираче Гарсия Перес – лидер на Групата на социалистите и демократите в ЕП

Социалистите обещават да продължат помощта за Украйна, да насърчат мира в Близкия изток, да се преборят за по-голям бюджет за отбрана и сигурност в ЕС.