Общество

Минчо Спасов: Бойко Рашков трябва да реши съдбата на дипломата на Иван Гешев

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Бойко Рашков трябва да реши съдбата на дипломата на Иван Гешев. Това коментира в "Добро утро, Европа" Минчо Спасов, бивш депутат от НДСВ и юрист. Според него, законопроектът за промени в КПКОНПИ няма да бъде приет от този парламент, тъй като е сложен.

Бойко Рашков е ново лице - с друг профил от досега действащите ръководители на КПКОНПИ и прокуратурата. С приемствеността на г-н Цацаров се получи така, че един и същ кръг хора управляват и КПКОНПИ, и прокуратурата, заяви той.

Бойко Рашков е добър вариант за председател на комисията, но има още много работа в МВР, смята Спасов.

От двайсетина дни на бюрото на Бойко Рашков стои преписка, изпратена от президента, придружена с определение на ВАС, което казва, че въпросът за валидността на дипломата на г-н Гешев трябва да се реши по административен ред от министъра на вътрешните работи.

Минчо Спасов, юрист

Когато е на лице един нищожен административен акт, каквато е дипломата на г-н Гешев, това да установи, че ректорът и деканът на съответните факултети в школата в Симеоново към 1994 г. не са имали правомощия да подпишат тази диплома, е задача на административния ръководител, който е министърът на вътрешните работи, заяви Спасов.

За политическата ситуация, той заяви:

Поради неопитност - политическа и житейска, политиците от управляващата доскоро коалиция си позволиха да казват тежки думи, на които се оказаха заложници. Резултатът е невъзможността сега да се разберат и да поставят началото на ново правителство.

Минчо Спасов, юрист

БСП, пък и ДПС бяха най-обрани в словесните си изрази - те са опитни политици, това е техен тактически ход, който обаче едва ли ще има някакво значение, допълни той.

Според него, президентът няма как да забави с повече от седмица разпускането на парламента при невъзможност за съставяне на правителство.

Управляващите доскоро партии не направиха нито кадровите си промени през тези месеци, в които бяха на власт, нито пък защитиха и прокараха ключовите си закони, допълни Спасов.

Вижте целия разговор във видеото.