България

Българовско шествие: Бургас отбеляза Освобождението с авто-мотошествие

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Хиляди се събраха и тази година на морска гара в Бургас, където тъпани и гайди създадоха внушителна атмосфера. Десетки облякоха национални носии и показаха, че помнят историята.

– Тук няма човек, който не носи България в сърцето си. Затова ви казвам че Българовско шествие е една изключителна общност, за която ние изцяло изповядваме към семействата си любов към българското и родното. Това е начин на възпитание, начин на мислене, начин на любов. Да сме модерни, да сме иновативни, да сме различни, да живеем тук и сега, защото е много важно човек да живее тук и сега, но в основата ни да е здравият ни корен.

Пламен Карашев – организатор на шествието

За Освобождението в Бургас пристигнаха и представители на военно-патриотичната организация „Традиция” от панагюрския край, които бяха превъплътени с автентични опълченски униформи и оръжия.

Униформата те кара да предадеш техния дух на днешното поколение, което е длъжно да знае. Един народ, който не помни миналото си, няма настояще и бъдеще. А нашата идея е точно това, на младежите да предадем, и виждайки ни в тези униформи просто трябва да настръхват. Само при представата какво са направили тези униформи, на Шейново, на Стара Загора, на Шипка.

Ангел Вранчев - национално дружество „Традиция”

В Българовското шествие и тази година се включиха мотористи и автомобилисти с разпънати трикольори. Шествието премина през централните булеварди на Бургас на път за храм „Свети Атанасий” в град Българово. Там участниците ще поднесат венци и цветя пред намиращата се костницата на загубилите живота си в името на България.