Европа

Германски войници ще бъдат разположени в Литва от 2027 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато съюзниците от НАТО отхвърлят призивите за изпращане на сухопътни войски в Украйна, около 5000 германски войници се готвят за мисия в Литва от 2027 г. Това ще бъде исторически ход, който представлява първо постоянно разполагане на германски войски след Втората световна война. Германският министър на отбраната Борис Писториус посети войници, базирани в Бавария.

Имаме опит с контингенти в чужбина, включително чрез бойната група. Въпреки това условията тук са различни, тъй като говорим за няколко години. И в много случаи войниците са придружени от семействата си.

Борис Писториус – министър на отбраната на Германия

Германия ще разположи два бойни батальона в Литва след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди две години. Засилването на сигурността в балтийската страна е задача с висок приоритет на фона на нарастващи опасения за потенциална атака от Москва, чийто анклав Калининград граничи с Литва. Някои войници са доброволци за тази мисия.

Имам другари, които искат да отидат в Литва. Има такива, които искат да останат. За мен няма подобна дилема. Аз служа на страната си, а чрез това служа и на Европа. Литва е Европа, това беше важно за мен при избора ми. Това казах и на семейството си.

Александер – войник, който ще бъде прехвърлен в Литва

Постоянната дислокация на германските войски ще бъде само на 100 км от границата на Русия. НАТО се надява, че разполагането на войските ще защити Литва, тъй като има опасения, че Русия може да атакува 60-километровия участък от полско-литовската граница, наречен „пропастта Сувалки“, ако конфликтът ескалира.

Разходите по преместването и поддръжката се оценяват на около 30 милиона евро на месец.

Германският военен министър Писториус каза, че около 50% от частите, дислоцирани в Бавария, са изразили интерес да се преместят в Литва. Обединеното кралство, Канада и Съединените щати също разполагат с контингенти в източноевропейски държави.

 

Лив Щрауд – кореспондент на Euronews в Берлин