Политика

Разговорите в управлението продължават: Ще има ли споразумение на 8 март? (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Коалиционното споразумение, което подготвя ГЕРБ, ще бъде представено на партията на 5 март, а на другия ден - ще бъде предоставено на ПП-ДБ. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БНР.

Той каза, че премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще са приключили с оценките на министрите на 8-и март.

В дните между представянето на споразумението и оценките ще има възможност за разговори по коалиционното управление за целия мандат от излъчена преговаряща група.

И ако на 8-и март се е стигнало до разбирателство, ще се продължава напред. По думите на Борисов, ако не стане така, ще бъде гласувана оставката на правителство и ще се отива на избори.

Делян Пеевски: За ДПС е важно да има правителство

За ДПС е важно да има правителство, подчерта съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. По думите му, след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ решат какво ще правят оттук-нататък, ДПС ще прецени какво ще подкрепи.

Повод за коментара му е обявения по-рано от Бойко Борисов график на разговорите за управлението. На 6 март ще бъде представен на ПП-ДБ проектът на коалиционно споразумение, който се подготвя от ГЕРБ.

"Ако до 8 март не е постигнато разбирателство за продължаване на управлението, ще бъде гласувана оставката на правителството и отиваме на нови избори", закани се Борисов.

"Ще разберем тогава дали са разбрали ПП-ДБ къде са и дали са дечица в детска градина. Ако са разумни и сериозни политици – няма да хвърлят държавата в криза, ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно. А за регулатори - това са бъдещи преговори, които трябва да се водят. Но сериозните мъже и сериозните партии трябва да седнат, да преговарят и да направят стабилно правителство", коментира Пеевски.

Кирил Петков: ГЕРБ правят моноспектакли, за да се стигне до потенциални избори

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков настоя преговорите за коалиционно споразумение да започнат сега. Според него няма смисъл ГЕРБ да предоставят техния документ на 6 март, когато кабинетът "Денков" трябвада подаде оставка.

Петков уточни, че премиерът е готов от 4 седмици с оценките на работата на министрите, а тези на Мария Габриел се чакат и посочи, че има ясна стратегия за бавене.

"Скептичен съм за идеята колегите да се договорят. Имам чувството, че се правят моноспектакли, за да се стигне до потенциални избори", коментира той.

"Днес чух от двамата (б.а. Бойко Борисов и Делян Пеевски): "Избори, избори, избори" и ще ви дадем някакъв документ в деня на оставката – няма логика", категоричен бе Петков.