Спорт

Въпреки Българската федерация по картинг, младият Любослав Руйков ще кара в Академията на FIA

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
429930703 715085440609774 1303040460222859638 N

Българският пилот Любослав Руйков все пак ще участва този сезон в Картинг академията на FIA. Това стана ясно след финала на Зимната купа на ROK, който Любо спечели през изминалия уикенд в Италия.

Руйков има две победи в генералното класиране в своя клас Junior от началото на сезона в WSK Champions Cup и в Зимната купа на ROK и беше номиниран от Българската федерация по картинг за Академията, но се оказа, че от наша страна са изпуснати сроковете и той получи статут на резерва.

„Нашите неуредици стигнаха чак до семейство Робаци, собствениците на Tony Kart, които ръководят шампионатите на ROK, а Ерика Робаци отговаря за Академията – потвърди Станислав Каваримов, механик и треньор на Руйков. – Говорихме с нея, благодарности на Додо Върбицалиев за това и след това Любо получи възможност да кара в Академията. Платили сме таксата за участие, ще караме.”

Заради изпуснатите срокове и несериозното отношение на нашата федерация, от клуба на Руйков написаха писмо до министър Димитър Илиев в ММС, както и до самата федерация, но все още нямат отговор от нито едно от двете места.

Картинг академията на FIA е сред най-авторитетните надпревари в света, като сред предишните победители в битката за трофея на Академията са Ландо Норис, Макс Верстапен, Шарл Леклер, Естебан Окон и Джордж Ръсел.

Академията стартира през 2006 и бързо се утвърди сред най-интересните и важни състезания за картинг пилоти от цял свят. През 2022 година в Картинг академията на ФИА участваха 51 пилоти от 50 държави, а през 2023 стартираха 46 пилоти. В Академията имат право да участват пилоти на възраст от 11 до 14 години.

Сезонът в Картинг академията на ФИА включва три състезателни уикенда: в Вал Д’Аржентон, Франция, 26-28 април, Словак картинг център, Словакия, 21-23 юни и в Кристианстад, Швеция, 2-4 август.