Общество

Тодор Чобанов: Единственото безопасно място при атака над София в момента е столичното метро

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Бункерите в София отдавна са излезли от предназначението, за което оригинално са били построени, те не се водят на отчет в съответните структури на администрацията. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ бившият заместник министър на културата Тодор Чобанов. По думите на Чобанов, бункерите са мислени в друга епоха и с друга визия, а към този момент единственото място, което е безопасно и ще се използва при опасност за населението, е софийското метро.

Такава е и практиката по света, някои от подземните станции са изключително устойчиви, проектирани да издържат на големи сеизмични събития, както и на атаки, но си пожелаваме никога да не проверим доколко това е така.

„Оригиналните бункери у нас обаче са правени преди повече от 70 години и те не са предвидени за големи групи хора. Именно затова смятам, че те трябва да намерят ново предназначение, това е една доста разпространена по света практика, да се превръщат в пространства за изкуство“, обясни още Тодор Чобанов.

В крайна сметка в тяхното изграждане са вложени чувствителни средства, те са на интересни места, като често са на топ локации, например този бункер, който се намира под бившия мавзолей. Значителна част от тези обекти обаче останаха без ясен стопанин, обясни още Чобанов.

Целия разговор вижте във видеото.