Общество

Седми ден продължава издирването на 17-годишната Ивана: Какви са мерките, които МОН предприе?

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Министърът на образованието и науката разпореди специална проверка в училището, в което учи 17-годишната Ивана от Дупница, която е в неизвестност вече седми ден. На място са били изпратени експерти и психолози, а от ведомството всеки момент очакват докладите от тази проверка. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ заместник- министърът на образованието Наталия Митева.

Спешно се изпращат кризисни психолози на място, това е нашата бърза мярка за работа с класа на Ивана и с учителите на място.

Наталия Митева заяви, че има ясни изводи, че не е имало насилие от страна на съучениците на момичето към нея, нито пък от страна на Ивана към класа. По думите на Митева е важно да се обърне внимание на това защо се стига до такива ситуации. Важна е ролята на учителя и на образователната среда в училището като възпитателна среда, но ние възпитаваме децата си най-вече вкъщи и в обществото, така че тук имаме обща отговорност и обща задача, обясни още Митева.

Особено важно е да погледнем, че през последните няколко години в България, най-много покрай COVID-19 кризата, само 30% от нашите ученици са били питани как се чувстват всеки ден, отбеляза още заместник-министърът.

Целия разговор вижте във видеото.