Общество

Кметът и общинари от ГЕРБ-СДС спорят за увеличението на заплатите в градския транспорт

От Euronews България Euronews България
Tramvai BGNES Снимка: БГНЕС/Архив

Няма заложени средства за обещаното увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт на София в проекта за бюджет за 2024 година. За това съобщиха общинските съветници от ГЕРБ – СДС след среща с кмета Васил Терзиев.

Според тях не е възможно да се повиши продажбата на превозни документи, от където да бъдат осигурени 37 милиона лева. Нереалистично е да се очаква увеличение на броя на пътниците в градския транспорт, посочи Георги Георгиев.

"За да се изпълни обещанието на кмета, без да има дефицит – 65 000 билети повече трябва да продаваме всеки ден. И ви питам сега – софиянци, марсианци, всеки ден как ще намерим нови 65 000, на които продаваме билети доброволно, все пак. Тоест проблемът остава. В рамките на разговора за бюджета ще се търси адекватно решение чрез увеличение в приходната част на бюджета. От обещаните 380 млн. лева данъци няма нито лев в бюджета. Ако предвидят 38 млн. лева увеличение, ще успеят да покрият заплатите с повечето данъци", обясни Георгиев. 

Кметът Васил Терзиев обяви, че няма да се повишава цената на документите за пътуване. 

"65 000 билетчета на ден повече са всичките 37 млн. лева увеличение на заплатите да дойдат от билетите. Програмата не е разчетена по този начин", посочи Терзиев.

"Ясно е, че имаме различия, но трябва да се намери най-добрия начин, по който да се реализира, търсим решенията заедно и няма нужда да се правят изявления", поясни кметът.

 

Обобщение на днешното заседание на СОС - от Рая Стоянова във видеото: