Култура

Остров Св. Анастасия вече има свой подводен параклис

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Подводният комплекс с параклис и статуя на светица всъщност вече е потопен на около 15 метра дълбочина в бургаския залив и дава началото на нов подводен туризъм, който ще привлича край любителите на гмуркането. Параклисът представлява масивна близо два тона бетонна отливка, а край него се извисява статуя на закрилницата на острова Света Анастасия Фармаколитрия.

Целият комплекс е висок почти 3 метра.

Водолази напомнят, че гмуркането към параклиса ще е възможно за всички професионални водолази с бутилка, както и за такива които са любители, но са с придружител. Защото при бурно море заливът би бил опасен за неопитните плувци.

Самият параклис е специално изработен за водолази тъй като има отвор над олтара от където може да се влезе с водолазна екипировка.

Тази година Света Анастасия отбелязва 10 години от създаването на острова като туристическа дестинация. Затова ще посреща първите си гости по великденските празници ремонтиран и освежен. От 1-ви май островът ще изобилства с богата културна програма, Биле фест, две гръцки вечери, фестивали с родни и чужди рок банди.

Репортажът във видеото.