Общество

Калин Калпакчиев: Като член на ВСС видях как се структурира системата за влияние

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Докато дейността на Мартин Божанов - Нотариуса малко по малко излиза на показ, заплахите срещу магистрати продължават. А всички ние се питаме има ли кой да разследва мрежите за влияние в съдебната система и прочистване или пренареждане е всичко, което се случва? По темата говори съдия Калин Калпакчиев - член на Съюза на съдиите и бивш член на ВСС. 

 

Ето какво каза той:

Това, което излезе по актуалната афера, не е нещо, което трябва да ни учудва или изненадва. Аз съм съдия от 1995 г. и следя процесите в съдебната система вече близо 30 години. Така че това, което сега се случва, е проява на един процес – не е нещо ново.

След 2004 г. процесите по политическо въздействие върху съдебната власт – най-вече чрез ВСС, а оттам инфилтриране в съдебната власт на зависими съдии и прокурори – са факт. Появата на такива мрежи - които първоначално са били чисто криминални, но впоследствие се свързват и с политически, и с прокурорски, и може би съдийски членове – е явление, което има много дълбоки корени в обществото и в съдебната система.

В работата ми като съдия не съм се сблъсквал с опити за въздействие или за влияние, но като член на Висшия съдебен съвет имах възможност да видя как се структурира системата по начин, че средата за съществуването и функционирането на такива мрежи да е удобна.


Целия разговор вижте във видеото.