Икономика

Светослав Иванов, „Овъргаз“: Има предпоставка за влизане на големи количества газ, пречи законът

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Двойното намаляване на доставките на газ от Русия е опит за създаване на дефицит в и без това изгладнялата за газ Европа.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Светослав Иванов от Българска асоциация природен газ и изпълнителен директор на „Овъргаз“.

Не приемам да седим и да гледаме като странични наблюдатели какво се случва, и да следваме събитията, а по-скоро трябва да се запитаме коя част от домашното не сме си написали. Отговорът е – колкото повече либерализация на пазара и повече играчи, толкова по-голяма сигурност, каза Иванов.

Според него не трябва да драматизираме излишно ситуацията със слабата запълненост на хранилището в Чирен. До края на нагнетателния сезон има 60 и няколко дни. Има достатъчно време в него да бъдат нагнетени необходимите 40%, за да достигне между 80 и 90% степен на запълненост.

 

Причината да сме в тази ситуация е само една – от 33 г. сме зависими не просто от един източник за доставка на природен газ, а от една компания, държавна собственост. Непредвидимостта на нейното поведение и липсата на ясна дефиниция на ролята й, всъщност създават достатъчно хаос на пазара.

Светослав Иванов

Проблемът е липсата на каквато и да е ясна дефиниция каква е ролята на т.нар. обществен доставчик „Булгаргаз“. Това е едно предприятие, което очаква всеки месец от регулатора да му одобрява цената, без да е ясно какъв характер на услугата „обществена доставка“ стои зад тази цена, каза Иванов.

Достатъчно много играчи има на българския пазар, в това число и някои от най-големите компании в Европа. При промяна на правилата, българският пазар може да стане един от най-ликвидните. Трябва да се променят няколко текста в Закона за енергетиката, тази роля на обществения доставчик да бъде променена и да бъде освободен пазарът напълно. Предпоставки за влизане на много големи количества газ на българския пазар има. На Юг се намира един от най-бързоразвиващите се пазари на природен газ на Балканите през последните 25 г. - турският пазар. Общият капацитет на турската газопреносна система за вход е от порядъка на 95 млрд. куб. м годишно. От тях турският пазар успява да използва около 55. Т.е. имаме едно изключително голямо количество газ, което може да влезе от Турция. По необясними причини, дълги години споразумения между турския оператор и българския не са подписани и това е единствената пречка играчите на българския пазар да не използват възможностите на турската инфраструктура. По подобен начин стоят нещата и в Гърция.

 

От тази ситуация печелят политиците, защото имат повече възможност да влияят върху совите избиратели.

Светослав Иванов

Не виждам съществено значение на решението за намаляване на консумацията на газ с 15% за българския пазар, защото имаме далеч по-голям потенциал за пестене на енергия и той се състои в точно обратното действие – стимулиране на използването на природен газ. Днес над 60% от българските домакинства използва електричество за отопление, готвене и топла вода. Голяма част от тази електрическа енергия се произвежда чрез изгарянето на въглища. Единственият лек на този проблем е замяната на електрическата енергия за домакинствата с природен газ, смята Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.