Euronews Primetime

Запасите на газ в Европа: България с най-малко – 44%, Португалия със 100%

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Тревогите на голяма част от европейските страни заради газовата криза се увеличават. Зимата е след няколко месеца, а част от държавите членки все още са далеч от запълването на газовите си хранилища, за да се чувстват спокойни за енергийната си сигурност. Най-малко в целия Евросъюз е запълнено българското газохранилище в Чирен – едва на 44%. Малко повече имат Хърватска и и Унгария с 48 на сто. Португалия е единствената страна, която е запълнила на 100% газохранилищата си, следвана от Полша с почти същото количество.

На фона на влошаващата се криза с газовите доставки, Gas Infrastructure Europe (GIE) оповести данните за запълняемостта на газовите хранилища в ЕС в % към днешна дата. Според тях газохранилищата в ЕС са пълни в момента на 66%, съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон преди началото на съвета "Енергетика" в Брюксел. Тя определи изявлението на "Газпром", че ще намали наполовина изпомпването на синьо гориво през "Северен поток" като "политически мотивирано". Комисарят е категорична, че няма технически причини, за да се намалява количеството. 

Въпреки, че всички страни-членки на Европейския съюз полагат всички усилия да запълвят газохранилищата си преди предстоящата зима, ситуацията към момента е следната. Най-малко количество газ са събрали съответно БЪЛГАРИЯ – 44%, ХЪРВАТСКА – почти 48%, УНГАРИЯ – 49%, АВСТРИЯ – 51% и РУМЪНИЯ – 55%.

Отличниците, които се похвалиха с добро запълване на газовите си хранилища са няколко в различни точки на Стария континент. Най-осигурени ще се чувстват в ПОРТУГАЛИЯ – 100%, ПОЛША – 98%, ШВЕЦИЯ почти 91%, ДАНИЯ – 86%, ЧЕХИЯ – 78%, ИСПАНИЯ и ФРАНЦИЯ по 75%.