Европа

Две години война: Ще издържи ли Украйна на руските атаки?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бъдещето не изглежда особено светло за уморената от войната Украйна: две години след нейното начало защитаващата се страна изпитва недостиг на войници и боеприпаси, освен това е обхваната от съмнения кога и дали ще пристигнат следващите пратки западна помощ.

Украинските сили водят ежедневни битки с враг, който наскоро взе инициативата на бойното поле. Залозите за Киев станаха изключително високи. Украинците преминаха в отбрана, а преди дни отстъпиха градчето Авдеевка в окупираната Донецка област.

Каква година предстои за воюващите страни и може ли Украйна да направи обрат?

И за двете страни 2024-та ще бъде година на консолидация, докато те относително запазват спечеленото досега. Ще продължат да се дебнат взаимно, но и Украйна и Русия са ангажирани в надпреварата да намерят повече хора, оборудване и боеприпаси за евентуален пробив на бойното поле.

сър Ричард Барънс – бивш началник на Командването на обединените сили на Великобритания

„Но това, според мен, няма е възможно преди началото до към средата на 2025 г. Ако трябва да съм честен, в тази надпревара Русия започва да получава предимство“, казва сър Ричард Барънс.

Превземането на Авдеевка от руските сили и изтеглянето на украинските от там е най-големият успех на Москва от овладяването на Бахмут в средата на миналата година. Украинските командири и войници се оплакват от липса на достатъчно далекобойни оръжия и боеприпаси. Не достига и личният състав, който да замени изтощените ветерани, воюващи от месеци на фронта.

Украйна се стреми да получи повече ракети с далечен обсег, за да нанася удари дълбоко в окупираните от Русия територии, ход, който някои европейски страни се страхуват, че може да предизвика ескалация от Москва.

Без нови попълнения отбранителните линии на Украйна ще бъдат подложени на по-голямо напрежение и ще станат по-уязвими за руските атаки, особено ако Москва стартира интензивни многопосочни нападения по 1000-километровата фронтова линия.

Ако сте на мястото на президента Путин, знаете, че тази година има президентски избори в Съединените щати. И също така знаете, че който и да спечели тези избори, САЩ ще кажат на Европа – ние трябва да се съсредоточим върху Китай.

сър Ричард Барънс – бивш началник на Командването на обединените сили на Великобритания

„Така че независимо какво ще се случи на изборите, Европа е изправена пред плащане на много по-голяма сметка за собствената си защита и много по-голяма цена за подкрепата за Украйна“, допълва сър Ричард Барънс.

Бившият военен е на мнение, че ако ЕС се забави още със своята помощ – както военна, така и финансова – Русия може да вземе сериозно предимство от средата на тази година, което ще затрудни изключително способността на Украйна да се защитава.

Украинските лидери имат нужда от западната помощ и за да платят заплатите на държавните служители и медицинските работници.

ООН и нейните партньорски агенции заявиха, че ако призивът за 3.1 милиарда долара ново финансиране за годината не бъде изпълнен, няма да може да се отговори на нуждите на 8.5 милиона украинци, живеещи на първа линия, които разчитат на хуманитарна помощ, за да оцелеят.