Икономика

Депутати чакат доклад от ДАНС за „Лукойл“ до петък

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Lukoil Снимка: БГНЕС

“До петък ДАНС трябва да предаде доклад с конкретни мерки за решаване на установените проблеми”.

Това заяви Андрей Михайлов, председателят на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за доставките на суров петрол до производителя на горива "Лукойл Нефтохим", след изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев, предаде БГНЕС.

Бяха идентифицирани проблеми и това, което помолих председателя на ДАНС е до края на тази седмица да изпрати доклад с предложени мерки относно тези проблеми, заяви Михайлов след заседанието на закрити врата. Депутатът от ИТН коментира и темата с ценообразуването на горивата.

 

Цената на горивата е съвкупност от няколко елемента. Това, което изследвахме тук основно беше цената на доставката на суровината, след това тя минава на обработка на рафинерията в Бургас и вече след това имаме готовия продукт. Готовият продукт обаче не е само функция на суровината, но и на стойността на процесинга, следователно данъци и акцизи и разбира се надценката. Свободната конкуренция на пазара е функция и от това каква надценка се слага на горивата. От тук ще можете да следите както стойност на суровината, стойност на процесинга, дължината на дължимите данъци, акцизи, съответно и на надценката, и тогава ще видите каква ще се получи цента на горивата и дали ние си я купуваме на бензиностанциите на такава цена. Нека да подчертая, че „Лукойл Нефтохим“ Бургас не продава, а извършва преработката на суровината, „Лукойл България“ продава.

Андрей Михайлов, ИТН

„Поискахме от ДАНС конкретни мерки не само доклади, защото такива вече много пъти четем. Искаме промяна през премахване на бюрокрации, регулации и изкривяване на конкуренцията“, заяви Мартин Димитров от „Демократична България“, също член на комисията. Има проблеми с цените на горивата, защото когато цените на петрола поскъпват, цените на горивата също се покачват и обратното. Това показва, че има проблеми, които трябва да бъдат решени“, уточни още депутатът от ДБ. „Преди месец управляващата коалиция приехме свободните капацитети на данъчните складове да бъдат пращани към митниците и да бъдат обявявани в специална платформа. Такова нещо за последните 10 години не се е случвало и това ще доведе до повече конкуренция. Мислим си за още мерки, свързани с това,“ добави още Димитров.

Представителят на ДБ във временната комисия, обяви, че днес след негов въпрос по време на заседанието е станало ясно, че представителят на държавата в Лукойл, Красимир Първанов, не е представял регулирани отчети пред министъра на енергетиката. „Така ако държавата си защитаваме интересите, как да имаме ефективни резултати,“ заключи Димитров.