Политика

Партньорите в управлението в спор за това кой да строи новите мощности за АЕЦ „Козлодуй“

От Euronews България Euronews България

Коя компания да изгражда 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй трети ден поражда високо напрежение между управляващите. От ГЕРБ предлагат само една компания, която да строи на одобрената площадка - южнокорейска. А ПП-ДБ настояват да се включи и американска фирма- за да има конкуренция на пазара. 

След остър политически дебат и разменени упреци между партиите в управляващото мнозинство парламентът реши да възложи на предприятието "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да проведе преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за изграждане на 7 и 8 блок в атомната ни централа.

От опозицията в лицето на “Възраждане” се усъмниха в лобизъм за определени фирми.

В решението на Комитета е изписано, че фирмата е "Бехтел", а такава фирма, която да е подала документи – няма.

Коста Стоянов - "Възраждане"

Според БСП кой да е строител на новите мощности  не е в компетенциите на парламента. 

Това не е наша работа, ние да казваме на министъра да води преговори. Ако искате да задължим министъра да ходи всеки ден на работа - същото е.

Драгомир Стойнев, БСП

В думите им се припознаха ПП-ДБ, но и заявиха: ако ще избира парламентът, трябва да има две компании. 

ГЕРБ-СДС и ДПС се опитват да изпреварят времето и естествения ход на процеса и да демонстрират надмощие. Надмощие над Министерски съвет и министерство на енергетиката. И сега, и тогава колегите от ГЕРБ-СДС и ДПС се вживяват в ролята на ядрени специалисти.

Радослав Рибарски, ПП-ДБ

А енергийният министър  Румен Радев предупреди, че проектът може да се срине много лесно, ако не стартира правилно. 


От ГЕРБ - СДС и ДПС избраха да не участват с изказвания в дебата. В крайна сметка депутатите гласуваха и приеха на първо четене само едното проекторешение, а именно това на ГЕРБ-СДС. Проекторешението на ПП-ДБ не получи подкрепа в пленарна зала от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Енергетиците в залата решиха, че само една фирма може да строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Имаше доклад на енергийния министър, който казваше, че поне две фирми трябва да бъдат допуснати. ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" решиха, че искат само една фирма да може да строи. И те като най-големите енергетици в света решиха да премахнат конкуренцията. Това заяви в парламента съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, цитиран от БНТ.

Петков коментира, че вдигат червен флаг, защото според него подобно решение не е правилно.

"Тази институция не е институцията, която трябва да избира фирмите изпълнител, а трябва да прокарва закони. Няма как да допуснем да има в останалите преговори някаква възможност ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство и в регулаторите, и в службите, няма как", допълни Кирил Петков.