Европа

Турски туристи ще посещават 10 гръцки острова със специални визи

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Туристи от Турция ще могат да посещават 10 гръцки острова чрез специални временни визи, издавани по ускорена процедура. Мярката е част от договорка между Атина и Анкара, която беше постигната в края на миналата година. Документът ще важи за 7 дни и ще бъде валиден за Лесбос, Лимнос, Родос, Сими и още шест острова.

Всички те се намират близо до турското крайбрежие и привличат посетителите въпреки сложните дипломатически отношения между Гърция и Турция. Местните власти приветстваха решението.

Много добре си сътрудничим с турците в областта на туризма и културата. Сими приема много хора от Турция, които идват предимно с яхти. Става дума за около 1400 лодки. Това е голямо число дори за по-голям остров, като например Родос. Визата ще улесни много хората от Турция, които искат да посетят нашите острови.

Лефтерис Папакалодукас, кмет на Сими

Досега посетителите от Турция трябваше да кандидатстват за документи и в гръцкото консулство в Измир и след това да чакат дълго за одобрение. Сега се предлага по-бърза схема, която да бъде по-удобна за хиляди туристи.

Посетителите от Турция ще се увеличат. Ще могат да останат няколко дни в нашите хотели, така че ще има печалба. Същото важи и за местния пазар. Много е положително и ще покрие голямата празнина от липсата на израелски туристи. Имахме много туристи оттам и мисля, че този нов пазар може да ги замести.

Янис Папавасилеу, президент на Асоциацията на собствениците на хотели в Родос

Местните се надяват мярката да влезе в сила възможно най-скоро, за да започнат да посрещат хора от Турция още през идното лято.