Свят

Западните външни министри призоваха за край на войната в Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Външни министри на редица държави използваха срещата на Г-20, за да критикуват инвазията в Украйна в присъствието на руския си колега Сергей Лавров. Дипломатите от Италия, Канада, Норвегия, САЩ и Франция бяха сред тези, които изостриха тона в Рио де Жанейро. Германският външен министър призова Русия незабавно да прекрати войната, която навлиза в третата си година. 

Освен това дипломат номер едно на Бразилия, който е домакин на срещата, заяви, че Съветът за сигурност на ООН е "парализиран" по отношение на конфликтите в Украйна и в Близкия изток. 

Бразилия е дълбоко загрижена за настоящата международна ситуация по отношение на мира и сигурността. Според някои оценки сме достигнали рекорд на текущите конфликти - повече от 170, като геополитическото напрежение също нараства.

Мауро Виейра, министър на външните работи на Бразилия

Целта на дискусиите на външните министри е да подготвят дневния ред за срещата на върха на Г-20, която ще се проведе през ноември.

Бразилското председателство на Г-20 се фокусира върху три основни приоритета - борбата с глада, бедността и неравенството; устойчиво развитие в икономически, социален и екологичен аспект; и реформа на глобалното управление.

Мауро Виейра, министър на външните работи на Бразилия

След среща между американския държавен секретар и президента на Бразилия - Съединените щати се разграничиха от изявлението на Лула да Силва, който сравни операциите на Израел в Газа с Холокоста. По-рано от еврейската държава определиха коментара като "антисемитска атака".