Европа

11 деца са били върнати в Украйна през Беларус

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

11 украински деца са били върнати в Украйна. Това се е случило през хуманитарния граничен пункт с Беларус. По-рано украинската армия съобщи, че е свалила 13 от 19 изстреляни ирански дрона "Шахед". Междувременно ЕС прие 13-ти пакет санкции срещу Москва, който засяга 200 физически и юридически лица.

Русия е изстреляла 19 безпилотни летателни апарата и шест ракети срещу Украйна, като украинските системи за противовъздушна отбрана са унищожили 13 от дроновете и една ракета. Някои от дроновете, които не са били свалени, не са достигнали целите си. Това съобщиха властите в Киев. Междувременно стана ясно, че единадесет украински деца, които са били отвлечени от Русия, са преминали границата от Беларус обратно в Украйна. Това се е случило на хуманитарен пропускателен пункт на границата с Беларус. 

Невъзможно е да се примирим с болката на семействата, разкъсани от войната на Путин и депортирането на украинските деца. Не трябва да забравяме милионите украинци, които оцеляват под руска окупация, лишени дори от най-основните човешки права. Нека нищо не застава на пътя на справедливостта!

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви, че войските на Кремъл ще навлязат още по-навътре в Украйна, за да надградят успехите си на бойното поле след падането на Авдеевка. Той поздрави министърът на отбраната Сергей Шойгу за свършеното през последния месец. Също така висшият руски генерал, началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов, посети войските, сражаващи се в Украйна, за да обсъди следващите стъпки след превземането на града. 

 

Това е очевиден успех - поздравявам ви. Той трябва да бъде продължен - което също е очевидно. Всички обаче трябва да сте добре подготвени, подсигурени с личен състав и оръжия, оборудване и боеприпаси. 

Владимир Путин, президент на Русия

През следващия месец съдът в Русия ще разгледа дело, заведено от майката на загиналия опозиционен лидер Алексей Навални, на която е било попречено да види тялото му. Във вторник тя се обърна към руския президент Владимир Путин с молба да бъде освободено тялото на сина ѝ. Путин, обаче не коментира изказването. Дългогодишният руски лидер продължава да не изказва позиция относно смъртта на основния си политически опонент. Междувременно ЕС одобри 13-ия си пакет от санкции срещу Русия. Той ще включва близо 200 юридически и физически лица. Няма обаче нови секторни мерки.