Свят

СЗО обмисля затваряне на офиса си в Русия

Virus Outbreak WHO Vaccines 20353651345940

Членовете на европейския регион на Световната здравна организация приеха резолюция във вторник, която може да доведе до затваряне на регионалния офис в Русия и изолирането на Москва заради войната в Украйна

Специалната сесия на Европейския регион, свикана заради здравната ситуация в Украйна, прие резолюцията, подкрепена от Украйна и Европейския съюз, с 43 "за", 3 "против" (Русия, Беларус, Таджикистан) и двама "въздържали се".

Мнозинството членове на регион Европа смятат, че е важна политическа стъпка да се изолира Москва, и заявиха, че се стараят да избегнат каквото и да е сериозно въздействие върху руската здравна система. Резолюцията се позовава на "извънредна здравна ситуация" в Украйна, визирайки масови жертви, както и рискове от хронични и инфекциозни заболявания, които са резултат от военните действия на Русия.

Според директора за Европа на СЗО Ханс Клуге поне 3382 цивилни са загинали във военните действия, 235 от жертвите са деца. Организацията е регистрирала 200 атаки срещу здравни заведения и медици в Украйна.13 млн. души са напуснали домовете си, а 16 млн. се нуждаят от хуманитарна помощ.

Руският пратеник Андрей Плутницки се противопостави на резолюцията и каза, че е "изключително разочарован", а Москва добави, че решението за приемане на резолюцията е политическо, съобщава "Ройтерс".

Дипломати съобщават пред агенцията, че са преустановили усилията си за замразяване на участието на Русия в Изпълнителния съвет на СЗО поради правни технически проблеми, въпреки че членовете могат да се опитат да замразят правата на глас на Русия на заседание по-късно този месец.

По-рано други две агенции на ООН - за правата на човека и за туризъм, прекратиха временно членството на Русия заради войната, започната от нея в Украйна.