Европа

"Газпром" обяви ново драстично намаляване на газа за Европа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Газовата война, която Русия води срещу Европа, се задълбочава.

За пореден път "Газпром" обяви, че количествата газ, които доставя по тръбопровода "Северен поток", намаляват драстично до 33 млн. куб. м. дневно, при 67 млн. куб. м. преди това. За сравнение, пълният капацитет на тръбата е 167 млн. куб.м и тя свързва Русия с Германия през Балтийско море.

Това значи, че капацитетът на тръбопровода пада с 20% от сряда, при сегашните 40% . Тръбата е стратегическа за доставките на газ за Европа, която е силно зависима от руските енергийни ресурси.
Мярката влиза в сила от сряда. Мотивите на руската газова компания са, че е необходим ремонт на нова турбина по трасето. Няма технически причини за намаляването на доставките на газ по тръбопровода "Северен поток", заяви Германия.

Русия вече два пъти намали обема на доставките си през юни с мотива, че газопроводът не може да функционира нормално без турбината, която бе на ремонт в Канада, и която не можеше да бъде върната в Русия заради европейските санкции.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да отвърне на "газовата война" на Русия, като засили санкциите си срещу Москва.

Това е открита газова война, която Русия води срещу обединена Европа. Изнудването на Европа с газ, което се влошава всеки месец, е необходимо на една терористична държава, за да влоши живота на всеки европеец преди зимата. И това всъщност може да се разглежда като стимул осмият пакет от санкции на ЕС да бъде значително по-строг от наскоро одобрения седми. Русия трябва да продължи доставките на газ за европейските страни, както е задължена по договор.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Новото драстично намаляване на доставките на газ, обявено от "Газпром", е „поредно доказателство“, че Европа трябва "да намали зависимостта си възможно най-скоро от руските доставки", заяви Чехия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС. Междувременно страната съобщи, че хранилищата за газ са запълнени нарекордно високо ниво - 80%, за да се подготви максимално за зимата.

Германия възстанови скоростното нагнетяване на природен газ в хранилищата си, но въпреки това е малко вероятно да успее да ги напълни преди 1 ноември, което означава, че идващата зима ще бъде трудна. Към 23 юли общите нагнетени запаси са били в размер на 66% от обема, а текущата цел е до 1 септември да достигнат 75%.