Свят

Чилийски деца, отнети от родителите им, се срещат с тях за първи път

От Euronews България Euronews България

Разделени семейства в Чили се срещат десетилетия след като са били принудително разделени. Десетки хиляди деца са били обект на трафик и дадени незаконно за осиновяване по време на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет. Предимно бедни жени или такива от коренното население са били принуждавани да се откажат от децата си, или им е казвано, че те са починали скоро след раждането.

Мария Хастингс е сред пострадалите деца. Разбира, че има сестра на име Ромина само преди месец. 

 

Никога не съм мислила, че този момент ще се случи. Не съм мислила, че ще дойда в Чили. Но след като научих, че осиновяването ми е незаконно, реших, че искам да разбера, а семейството ми е точно там.

Мария Хастингс, жертва на трафик на деца

Бен Фрутчър е бил насърчен от осиновителя си да потърси родното си семейство. Той е развълнуван да се срещне с някои от седемте си братя и сестри. 

 

Радвам се, че ще мога да се свържа отново с тях и да науча истината за нашата злощастна раздяла. Да помисля за това какво би било ако бях израснал тук. Определено очаквам с нетърпение да започна нов живот с тях.

Бен Фрутчър, жертва на трафик на деца

Мрежата за трафик на хора е включвала приемни семейства, болници, социални работници, медицински лица, юристи и дипломати. Според организацията "Връзка с корените" те са участвали в престъпна дейност под закрилата на държавата.