Цвят

„Любими Бохо десерти“: Ана Стойкова представя 70 идеи за здравословни изкушения

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Новата ми книга „Любими бохо десерти“ съдържа наистина сладките неща, които обичам. Събрала съм най-любимите си рецепти тук. Сред най-харесваните от тях са банановите понички. Има овесени каши, рафаело бонбони, сникър, много неща. Тук я има дори моята сватбена торта, която сама си правих.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ кулинарната инфлуенсърка Анна Стойкова (Veganna). „Признавам си, че съм от хората, които могат и без солено“, сподели тя.

Има лесни рецепти, както и такива със средно ниво на сложност. Има за всеки по нещо.

Анна Стойкова, кулинарна инфлуенсърка

„Не знам защо е тръгнала мълвата, че здравословното не е вкусно, но това не е вярно“, посочи Стойкова.

„В моето хранене протеинът идва от бобовите растения. Аз много обичам тофу, темпе. Аз обичам да си правя големи, цветни купи“, добави тя.

Аз не харесвам много подсладителите. Колкото по-преработено е нещо, толкова е по-зле. В дългосрочен план еритритолът и ксилитолът имат негативно влияние върху стомаха. Окей е да ги хапваме от време на време, но не и да ги ядем всеки ден.

Анна Стойкова, кулинарна инфлуенсърка

„Едни фурми да вземем, ако ги използваме за подслаждане, е много по-добре. Или пък намачкан банан или ябълково пюре“, каза Стойкова.

„Яйцата могат да се заменят като текстура от счукани ленени семена с вода, като се изчака да набъбнат. Те получават слузеста структура като белтъка. Така се получава и с чиа семената“, посочи тя.

Добре е да инвестираме в здравето си. Дори да не сме веган, е важно да знаем откъде идва месото, с което се храним. Има ферми, които предлагат месо от пасищни животни, с ясен произход, но са малко по-скъпи там месата естествено. Аз винаги чета етикета и съветвам и хората да правят така. Колкото по-малко съставки има, които не разбирате, толкова по-добре. Ако съставките имат сложни имена, които се затруднявате да прочетете, това са кофти пълнители. Не мисля, че е добре да се консумират в дългосрочен план готови неща, етикетирани като „веган кюфтенца“, „веган наденички“ и т.н., защото те са претърпели тежка обработка“, коментира още кулинарната инфлуенсърка,

 

Целия разговор вижте във видеото.