Икономика

Богдан Богданов: 200% е ръстът на чужди инвестиции у нас до май, индустрията също расте

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на годината бяха достигнали над 300% ръст спрямо същия период миналата годината, до май месец ние наблюдаваме този тренд да се задържа с над 200% в сравнение с миналата година, което е доста положителен показател. Основните инвестиции са от ЕС.

Това обясни в студиото на "Добро утро, Европа" изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Инвестиции" Богдан Богданов.

Българската индустрия също расте - България за първи път е на първо място в ЕС по ръст на индустриалното производство.

Богдан Богданов

Над 1500 работни места са открити от началото на годината у нас. Те са само към сертифицираните проекти от Изпълнителна агенция "Инвестиции", уточни Богданов.

На въпроса дали има чужди компании, които си тръгват от България, той обясни:

Наблюдаваме компании, които са оперирали в България, при тях основният движещ компонент е работната заплата и когато започне да расте стандартът, тези компании поглеждат към други локации с по-ниски заплати.

Ние имаме проблем с имиджа. Това е един от основните аспекти, с които трябва да се преборим.

Богдан Богданов

Първо - трябва да променим определени закони, които са от съществено значение. Идеята е инвеститорът да е сигурен, че от правна гледна точка инвестицията му ще бъде защитена, обясни експертът.

Според Богданов, една от основните цели на управляваната от него агенция в момента е голяма автомобилна компания, която да избере България за производството на големи модули. Говорим за компании от САЩ, Европа имаме и азиатски компании, в които сме още в начален период на разговори, уточни той.

Всяка една нестабилност забавя инвестиционния цикъл - това е реалността, обясни Богданов. В момента ние искаме да запазим изцяло нашия фокус, не се разсейваме и се опитваме да убедим инвеститорите, че България е на прав път, допълни той.

Ние трябва да сме близо до инвеститорите - местни и чуждестранни, да се опитаме да създадем връзка между тях, така че да има по-голяма добавена стойност, а от друга страна, да съкратим целия производствен цикъл, каза в заключение Богданов.

Вижте целия разговор във видеото.