Европа

Посланикът на Полша у нас: 82% от поляците одобряват членството на страната в ЕС

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Двайсет години от приемането в Европейския съюз и двайсет и пет от приемането в НАТО – това са двата юбилея, които Полша отбелязва през 2024 г.

Това е и годината, в която страната се подготвя за своето ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2025 г.

В този контекст първият полски дипломат у нас Н.Пр. Мачей Шимански ще завърши мисията си в България.

Той призна, че въпреки че двата ни народа много си приличат, те все пак са и много различни.

„Българите са толкова горди със своята страна, но невинаги се грижат за нея. По-рано и при нас в Полша беше така, но се научихме, че когато се грижим за всичко около нас, става по-хубаво за всички“, признава дипломатът.

Мисля, че европейската идея днес не е застрашена, резултати от изследване, направено в Полша показват, че ние през цялото време, освен може би с малки колебания, ни все още сме евроентусиасти. 82% от хората смятат, че е добре, че сме част от Европейския съюз. Каза още той.

Според Н.Пр. Мачей Шимански не е трудно да се разбере защо одобрението към Европейския съюз е толкова високо в Полша – още от присъединяването на страната към ЕС, за всяка полска злота, в икономиката са влизали по три евро. Според него обаче полското общество и управляващи са се справили добре в разходването на тези средства чрез добри инвестиции.

Как са се развили икономическите връзки между България и Полша в този период, увеличиха ли се полските туристи у нас и какво ще запази като спомен от страната ни – вижте във видеото.