Политика

Павел Вълчев, "Алфа Рисърч": Вероятността за съставяне на правителство с третия мандат е близка до нула

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

В очакване на политическата развръзка, БСП обяви, че мисли за два варианта за кабинет. Днес трябва да се проведе Национален съвет на партията, където социалистите да решат какво ще правят с мандата. Възможните варианти в студиото на "Добро утро, Европа" коментира Павел Вълчев от социлогическа агенция "Алфа Рисърч".

Вариантите на БСП са свързани с това дали да върнат веднага мандата или да изчакат, което беше заявка от преди бурното развитие на последните събития и от друга страна дали да предложат кандидат за премиер или направо да върнат мандата.

На който и вариант да се спрат, варианта бих казал, че ще бъде неуспех и придвижване към предсрочни парламентарни избори, смята социлогът.

Дори да се предложи кандидат за премиер, вероятността да се получи такава подкрепа, която да позволи да има управление или ново правителство, ми се струва изключително ниска, почти невъзможна.

 Павел Вълчев, "Алфа Рисърч"

Да бъдат привлечени отделни депутати се говори от доста време, но това бих казал, че не е вариант и политическо решение на кризата, особено в средносрочен план, защото виждаме, че подобни мнозинства не са устойчиви и не биха дали стабилност на едно управление, допълни социлогът.

Относно задържането на мандата от БСП, той смята, че дори ако това се случва, за да се вземат определени решения от НС, няма сигурност, че те ще бъдат гласувани, тъй като няма парламентарно мнозинство, което да ги подкрепи.

По-вероятно ми се струва и политическата логика е такава, че когато мандатът е връчен, за да се състави правителство, а виждаме, че тази вероятност е много минимална, бих казал близка до нулата, тогава политическата логика изисква мандатът да бъде върнат и да се върви към избори, обясни Вълчев.

Изборите в такава политическа криза са най-логичният и бих казал най-разумният, от гледна точка на политическата логика, вариант.

 Павел Вълчев, "Алфа Рисърч"

Социлологът коментира и решението на ИТН да напусне разговорите за съставяне на правителство.

Според него, сблъсъкът е бил по-скоро междуличностен, кадрови, дори сблъсък на идеи. ИТН показаха, че нямат желание в този формат да участват в управлението, така че в този смисъл, това беше логичен ход, допълни той.

За мен е рано да коментираме какви ще бъдат изборните резултати, тъй като предстои предизборна кампания. Тепърва ще видим. Голямо значение има кога ще бъдат насрочени изборите - дали по-близо или по-далеч след лятото, тепърва ще видим как ще се нареди политическият пъзел, смята социологът. Възможно е следващите избори да не решат политическата криза, но е възможно и да се стигне до решение, каза в заключение Павел Вълчев.

Вижте целия разговор във видеото.