Политика

Народното събрание ще проверява руска схема за придобиване на български паспорти

От Euronews България Euronews България

Народното събрание създаде комисия за проверка за неправомерно предоставяне на българско гражданство. Начело на комисията ще застане Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната – Демократична България“, който в края на миналия месец обяви, че „митичен човек раздава българско гражданство на руснаци“. Атанасов получи 125 гласа в подкрепа, 31 - „против“, 6 – „въздържал се“.

Другата номинация за председател – на Петър Петров от „Възраждане“, не успя да събере повече гласове. „За“ бяха 44 народни представители, 76 – „против“, 44 депутати се въздържаха. За заместник-председатели бяха избрани Валентин Радев от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС.

Временната парламентарна комисия ще проверява дейността на „фабриката за български паспорти на Глеб Мишин“. Вносителите от ГЕРБ, ПП- ДБ и ДПС мотивираха идеята си с обяснението, че с новата комисия ще се провери има ли пробив в националната сигурност, както и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство, се съдържат документи с невярно съдържание.

Комисията ще работи 3 месеца и ще излезе с доклад за резултатите от дейността си.