Свят

Безпрецедентно: Камарата на представителите започна процедура срещу Алехандро Майоркас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Доминираната от републиканците Камара на представителите на САЩ подкрепи искането за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заради големия мигрантски наплив по границата с Мексико. Гласуването бележи първия случай от близо 150 години насам, в който американски министър е подложен на такъв тип процедура.

С 214 гласа "за" с 213 "против" долната камара на Конгреса одобри два члена за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност по обвинения, че той не е прилагал имиграционните закони на САЩ, което е довело до рекордно големи мигрантски потоци през американско-мексиканската граница, както и че е направил неверни изявления пред законодателите.

 

В този случай републиканците в Камарата казват, че Майоркас е отказал да се съобрази с имиграционните закони и това е довело до вълната от мигранти по южната граница. Майоркас твърди, че тези обвинения са неоснователни. Демократите и юристи казват, че това по същество е политически спор между демократи и републиканци и че процедурата по импийчмънт не е оправдана в тази ситуация.

Ребека Сантана – репортер "Вътрешна сигурност" в Асошиейтед прес 

Малко вероятно е обаче Сенатът, в който Демократическата партия разполага с мнозинство, да подкрепи решението на Камарата.

Майоркас твърди, че не носи отговорност за ситуацията по границата и смята, че проблемът се дължи на неработещата имиграционната система на САЩ, която Конгресът не е в състояние да оправи.