Европа

На Източния фронт: Украйна изпрати подкрепления за отбраната на Авдиивка

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Трима души, сред които и дете, са загинали при руски обстрел на селище в Донецка област в Украйна, съобщиха местните власти. Русия също така е подложила на масиран обстрел Сумска и Харковска област през последното денонощие.

Руската армия съобщава за обстрел с ракети "Град" в района на Лиман както и за свалени 9 украински дрона над пограничните руски области Белгород и Воронеж.

На този фон президентът Володимир Зеленски изрази надежда, че и долната камара на американския Конгрес ще гласува новата помощ за Киев.

 

Генерал-лейтенант Евгений Мойсюк е назначен за специален пратеник и ще отговаря за изпълнението на международните ангажименти за сигурността на Украйна и развитието на отбранителните сили. Ние създаваме фундаментално нова система на отношения в областта на сигурността с големите световни сили. Всеки елемент от тези отношения трябва да бъде изпълнен в цялост, така че да няма само декларации.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Украйна е подсилила позициите си в Адвиивка, Купянск и Лиман.

 

Украйна изпрати подкрепления в Авдиивка, тъй като руските сили продължават да се фокусират върху прекъсването на основните украински линии за доставки. Началникът на комуникационната служба на 110-та механизирана бригада съобщи, че подкрепленията са пристигнали в Авдиивка, която руснаците се опитват да превземат от началото на октомври 2023 г. Олександър Тарнавски, командващ групата армии „Таврия“, потвърди, че в Авдиивка има „свежи сили“, като добави, че руснаците се опитват да превземат града „на всяка цена и възможно най-скоро“. Институтът за изследване на войната твърди, че руските сили са напреднали в Авдиивка. Някои руски военни блогъри твърдят, че руските сили са пресекли железопътна линия и са се окопали в района на дача западно от линията, но институтът все още не е забелязал визуални доказателства за руски сили, действащи западно от железопътната линия. Забележките на генерал Тарнавски са индикация, че Трета бригада, една от най-добрите части от въоръжените сили на Украйна, която е в резерв и се обучава на западните оръжия, ще бъде включена в битката за Авдиивка. 

Саша Вакулина – Euronews