Европа

Най-малко трима души са били ранени при руска атака в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко трима души са били ранени при руска въздушна атака с ракети ЕС-300 по източния украински град Селидове. По-рано Киев обяви, че е унищожил 14 от 17 изстреляни от Русия ирански дрона Шахед. Унищожена е била и една крилата ракета Х-59. Свалени са били и няколко други Ракети ЕС-300. От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на силите от противовъздушната отбрана.

 

Благодарен съм на всеки войник от мобилната група за противовъздушна отбрана, който ежедневно защитава нашата инфраструктура и населението ни. От началото на годината сме свалили повече от  360 такива дрона. Прецизността на нашите небесни защитници и подкрепата на всеки партньор буквално спасяват човешки животи.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

По-рано разузнавателната агенция на Украйна заяви, че руските сили в окупираните региони използват терминалите Starlink на Елон Мъск, въпреки че компанията твърди, че не прави никакъв бизнес с Москва. Не последва коментар от страна на Мъск.

Междувременно дългоочакваната американска помощ за Украйна става все по-голяма реалност. Това стана ясно, след като Сенатът прие пакет от 95 млрд. долара, предназначен за Украйна, Израел и Тайван. Парите се смятат за изключително важни за Киев. Законопроектът ще бъде разгледан в контролираната от републиканците Камара на представителите, където бъдещето му обаче остава несигурно.