Политика

Земеделците и правителството започнаха преговори по 12 точки - целта е подписване на споразумение

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

Поредна среща на земеделския министър Кирил Вътев с браншови организации. Започнали са преговори по 12 точки с мерки в помощ на земеделските производители. От Обединени земеделски производители и Асоциация на картофопроизводителите се надяват да бъде подписано ново споразумение с исканите от тях финансови и законодателни промени. Въпреки водения диалог  протестите в страната имаше и днес и те ще продължат до постигане на споразумение.



Разцеплението  в сектор земеделие продължава,въпреки водените разговори и постигнатото споразумение. Производители заплашиха ,че утре в знак на протест ще докарат земеделска   техника и животни пред прозорците на Министерски съвет. Настояват и за оставката на ресорния министър Кирил Вътев,които по думите им разделя сектора. 

„Не приемаме подхода Кирил Вътев да определя голяма част от зем
еделските организации за нелегитимни и опитите му да легитимира някои послушни“, заяви Венцислав Върбанов, председател на Асоциация на земеделските производители в България.

От Асоциация
та представиха декларация с подробните искания на Инициативният им комитет от 26 земеделски организации.

Друга част от земеделския сектор се разграничиха от исканията за оставка на земеделския министър  и започнаха преговори за исканите от тях законодателни и финансови искания. Сред тях е и проектозакон за браншовите организации,който вече е предложен за разглеждане  на депутати в парламентарната земеделска комисия. 

„Започнахме разговори с министъра ,но до решение още не сме стигнали“,
съобщи Венцислав Митков от Обединени земеделски производители

„Необходимо е правилното разпределение на средствата по политики ,които са заложени в стратегическия план ,а това нещо липсва в споразумението което ще подпишат днес колегите а това е фундамента“, поясни Тодор Джиков от Национална асоциация на картофопроизводителите.

„Всеки един з
емеделец да бъде задължен да участва в асоциация, избрана от браншова организация. Когато постигнем 100 процента тогава да бъде изготвен този закон за браншовите организации“, обяви Венцислав Митков.

От Българската аграрна камара подписаха в Министерски съвет постигнатото вчера  споразумение с властта.