Свят

Великобритания се бори с повишен риск от заразяване на деца с морбили

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Лекари алармират, че възприемането на морбили като обикновено заболяване е сериозна грешка. Самодоволството може да е опасно и води до спад на ваксинациите, които трябва да предпазят децата. Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство твърди, че е необходимо 95% ниво на ваксинация сред детското население, за да се предотврати разпространението на инфекциозното заболяване, но сега нивата са отбелязали рязък спад. Морбили е силно заразна, едно болно дете може да зарази между 12 и 15 други деца.

Именно затова майките водят децата си да получат тройна ваксина срещу морбили, заушка и рубеола.

Смятам, че е изключително важно да получим ваксината. Трябва да сме сигурни, че децата ни са защитени. Не знам как и кога могат да се заразят, а да бъдеш ваксиниран означава, че ще си спестиш много притеснения и тревоги. Ако нещо се случи, би имало катастрофални последици.

Виктория Гудчайлд – майка, която подкрепя тройната MMR ваксина

Медици смятат, че имунитетът от двойна доза ваксина е най-ефективен, ако тя се постави през първите 12 месеца и след това отново на възраст 3 години и 4 месеца, преди детето да тръгне на детска градина.

Най-голямото огнище на морбили е в района на Уест Мидландс в Обединеното кралство. Само за тази година е имало 245 потвърдени случая в Англия, като 71% са били в Уест Мидландс и 13 на сто – в Лондон. Здравните служби смятат, че рискът да избухне пълно огнище в столицата е сериозен.

Затова морбили в никакъв случай не трябва да се подценява като потенциал на развитие.

Не е като да имаш настинка или кашлица. Морбили може да доведе до наистина сериозни усложнения. При всяко едно от 5 до едно на 20 деца може да настъпят усложнения – пневмония, сериозна инфекция на белите дробове, менингит. Това може да доведе до прием в болница. Някои деца са попадали в интензивни отделения в миналото. В някои случаи може да завърши дори със смърт. Ефективен начин да предотвратим всичко това е получаването на две дози MMR ваксина.

д-р Техсин Хан – консултант за ваксините към Националната здравна служба

Агенцията за здравна сигурност изчислява, че само в Лондон може да има между 60 и 110 000 случая на морбили. Изчисленията се базират на ваксинационното покритие и моделите на възникналите огнища на болестта в миналото.

Експертите казват, че ако нивото на ваксинация остане около 50 процента, рискът от разпространение на болестта нараства.