Европа

Военен Шенген: Три държави участват в сделката за свободно движение на военни и оборудване

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Полша се включи в споразумение за т.нар. “военен Шенген”, което позволява формирането на коридор за свободно движение на военни и оборудване. Планът е свързан с желанието на НАТО да укрепи източния фланг, за да реагира бързо при евентуална ескалация

Споразумението, което беше подписано и от Германия и Нидерландия, се счита за жест на солидарност с Украйна и стъпка към по-добрата сигурност на Европа. 

 

Опитът от това, което се случва в Украйна, и колко важно е бързото преместване на съюзническите войски ни накара да подпишем споразумение за улесняване на мобилността на войски от Полша, Германия и Нидерландия. Не може да останем безучастни към това, което преживяха украинците. Ако искаме да имаме сила в рамките на Алианса, тогава неговата мобилност е най-важното нещо – мобилността на армиите и нашата собствена.

Владислав Косиняк-Камиш, министър на отбраната на Полша

Нидерландският посланик в Полша също подчерта, че военната мобилност е ключова за Европа.

 

Това е следващата стъпка в интеграцията и с нарастващите геополитически предизвикателства, които виждаме, стана още по-важно да има бърза военна мобилност, да има гладка логистика. Наричаме го „хармонизиран военен коридор“ и решихме, че е от съществено значение.

Дафне Бергсма, посланик на Нидерландия в Полша

Според експерти подобни инициативи са необходими, защото в случай на нужда от защита на континента – не може да има пречки.

 

Необходим е всеки механизъм, който премахва границите и ограниченията, които пречат на бързото военно разгръщане.

Ярослав Кочишевски, експерт по сигурността във фондация Stratpoints

Магдалена Ходовник, Euronews: Инициативи катовоенния Шенгенса важни за Полша, която е съседка на Русия и Беларус, както от гледна точка на сигурност, така и за отношенията в рамките на ЕС.