Euronews Primetime

Папата се покайва за действията на Църквата против коренното население в Канада

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Главата на римокатолическата църква е на визита в Канада, за да поиска прошка от местното население. Над 150 000 деца от коренното население са били принудени да посещават пансиони, управлявани от църквата. Те често са ставали жертви на физическо и сексуално насилие. 

Папа Франциск започна посещението си в Канада, чиято цел е да поднесе извинение на коренното население заради тормоза, извършен от католическите мисионери в пансионите с деца. Това е стъпка напред в усилията на Католическата църква да се помири с местните общности. Папата кацна в Едмънтън в първия ден от шестдневната си визита в Канада. Той ще посети също град Квебек и Икалуит, столицата на територията Нунавут.

 

Папата смята това не просто за визита, а за поклонение, за да се покае. Той е смутен от факта, че в миналото са се случвали ужасни неща, често извършвани от хора, които са били част от църквата.

Ричард Смит, архиепископ на Едмънтън 

Около 150 000 деца от местното население са били принудени да посещават тези социални институции и според "Канадската комисия за истина и помирение" много от тях са били физически и сексуално малтретирани.

 

Работя с коренните народи, за да проуча районите с пансионите, където са учили децата. Използвам съвременни технологии, за да се опитам да открия неизвестни гробове на деца, докато са били в училището, или които никога не са се върнали у дома.

Киша Супърнант, директор на институт по археология

Посещението на Папа Франциск стана факт след като повече от 1300 анонимни гроба бяха открити в няколко интерната в цялата страна от 2021 г. насам.