Политика

Проф. Вили Лилков: Надявам се до юли да примем бюджет на София и то по-добър от настоящия

От Диана Радева Диана Радева Водещ

"С много разговори успяхме да изберем председател на СОС. Тези разговори започнаха от Нова година. Първоначално ГЕРБ-СДС и "Възраждане" не участваха. Постепенно започнаха да говорят с нас. Някои от политическите групи, като например БСП, направиха компромис за широкия консенсус. Каква беше цената? Да започне работата си общината. Всички участваха в преговорите". Това разказа в ефира на "Добро утро, Европа" общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков за успешния избор на председател на Столичния общински съвет. 

"Без да се бъркам в работата на БСП, но доколкото ми е известно общинските съветници изпълниха мандат, който им е даден от градската организация на БСП в София. Жалко е, че политическите централи използват за заложници общинските си съветници, но поздравления за тези, които действат въпреки командите", допълни Лилков по отношение на крамолите в левицата заради подкрепата на новия шеф на СОС.

Всъщност групата на "Възраждане" се разпадна по друга причина в СОС. Петима подкрепиха избора на председател, други трима не. Тези процеси при тях текат при тях от доста време, допълни той.

 

Не може да се каже кой е опозиция и кой е от управляващо мнозинство към настоящия момент. Комисиите бяха разпределени пропорционално на всички партии. Когато се стигна до този избор предложението на ПП/ДБ/СС беше за това те да получат ръководство в това те да получат ръководство в най-важните комисии.

Проф. Вили Лилков

Ако е имало далавери в Столична Община аз заставам до Борис Бонев и ще ги разкриваме заедно. Никакъв подреден сценарий нямаше при нас. В момента в който бяха договорени комисиите по членове ПП/ДБ/СС изявиха претенции, които бяха по-големи от техния брой съветници. Те ще могат да предложат преразпределение на председателските места по-натам, ако умеят да направят отстъпки и да разговаря, обясни Лилков.

Няма проблем, общината си има свой дневен ред и тя ни го налага. Няма как да не се събираме по комисии.

Надявам се до юли да приемем бюджета на столицата и да го направим по-добър отколкото е сега. Надяваме се да има пари за подобряване на условията на труд в градския транспорт, каза той.

Според него "финансовото състояние на общината е добро. Трябва да видим какви са възможностите на общината за резерви. Можем да теглим и целеви кредити. Предстои ни и много важен разговор с държавата".

"Държавата покрива загубите на "Топлофикация". Според мен държавата трябва да поеме отговорността за нея. Цяла България плаща парното на София, това е вярно. Но тя трябва да стане държавно дружество. Ако тя стане частна и приватизирана, този вариант не го приемам", смята общинският съветник.

Вижте цялото интервю във видеото.