Общество

Емануил Йорданов: Работата на политиците е да утвърждават законността

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Хората, свързани с правораздаването знаят, че около съдебната система гравитират всякакви мошеници. Това заяви в „Добро утро, Европа“ бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. Важен е резултатът от дейността им, но  Мартин Божанов-Нотариуса явно е изпълнявал ангажиментите си. В България обаче тайните общества са доста явни, говори се даже с конкретни имена и факти, допълни Йорданов.

„Изводите са направени много отдавна. Още от времето на социализма съществува един разговорен израз „законът е врата в полето и само баламите минават през нея“. Това е българското правосъзнание. Работа, включително и на политиците – може би на първо място на тях – е да утвърждават законността и уважението към съда и закона“, убеден е юристът.

„Виждате абсурдната ситуация, при която се споменава конкретно името на Делян Пеевски. От прокуратурата казват, че той няма да бъде разпитван. Според мен, подобен разпит е задължителен. Не, че от него ще излезе нещо, но би следвало нещата да се изяснят в тяхната цялост“, смята той.

„Когато говорим за един закрит клуб, в който се влиза с електронни карти, е очевидно, че се създават някакви контакти, подобни на тези в тайните общества. Всички, които са били посетители на въпросния клуб, нямат интерес да се разбере, че те са били там. Но е много показателно местонахождението на клуба – в близост до сградата на най-уродливото явление в българското правораздаване, а именно специализираните прокуратура и съд“, посочи още Йорданов.

 

Цялото интервю вижте във видеото.